TRADITIONAL SPACE PRODUCTSONENESS Project
TRADITIONAL SPACE PRODUCTS
traditional space cuisine
bg

ONENESS PROJECT: TRADITIONAL SPACE PRODUCTS

Published on 22.06.2020 /
Те са здраво свързани със земята и чрез здравия си корен ни свързват с Космоса. В менюто на Космос използваме автентични, екологично чисти и фермерски продукти от малки производители по две причини: защото са расли естествено според законите на природата, а това прави вкуса им космически, и защото бихме искали да подпомогнем българските производители да продължат отглеждането им по натурален и безвреден начин, запазвайки вкуса, вековната традицията и храната ни чиста.

ЗЕЛЕНИ АСПЕРЖИ ОТ ГОДЕЧ

Зелени аспержи от Годеч


Аспержите са едни от най-вкусните и здравословни зеленчуци. Богати са на витамини Б1, С, А, на фолиева киселина, фибри, калий. Не съдържат мазнини и натрий, нискокалорични и бедни на въглехидрати. Имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства  и са чудесни за подпомагане на храносмилането и имунитета. Много сериозен източник на триптофан - един от малкото в растителното многообразие, който е основа за производство на серотонин – хормонът на щастието и доброто настроение. Така аспержите се оказват благотворни не само за тялото, а и за душата! 
Доставяме си необходимите количества от зеленчука от производител в с. Годеч – чист, високопланински район в Берковския дял на Стара планина и Чепън планина. Доставяме ти щастие, като ги приготвяме и сервираме космически в ресторанта.

КОНОПЕНО ОЛИО

конопено олиоМаслото, което се получава след студено пресоване на семки от коноп, се нарежда сред най-здравословните мазнини със съдържание и балансирана концентрация на омега мастни киселини – 3:1 Омега-6 към Омега-3, което се препоръчва от Световната здравна организация поради възможност за оптимално усвояване от организма. Съдържанието на тази концентрация е присъща изключително за конопеното олио и за никой друг продукт, директно добит от маслодайно растение. Действа отлично на мозъка, нервната система, косата, кожата, ноктите.
Конопеното олио съдържа също витамин Д и Е и осигурява добра естествена защита срещу UV лъчите, ако е директно нанесено върху кожата.
Противно на всеобщо разпространения предразсъдък, че конопът съдържа основно психоактивната съставка Тетрахидроканабинол (реално се съдържа само в съцветията на неоплодените женски растения), реално растението се отглежда и употребява масово, както в козметиката, така и като супер храна.
В Космос го използваме за подправка на салати и на други ястия в менюто. Заповядайте и опитайте! J


ПИРИНСКИ ГЪБИ

Пирински гъбки


Естествен продукт, подходящ за космическо ястие! Имаме си доставчик, който ги бере специално от Пирин планина и ни ги доставя в ресторанта. Кристално чистият въздух и красивата природа им се отразяват отлично.


НАФПАВОК

колбас Нафпавок
Сурово-сушеният колбас Нафпавок от Горно Драглище е продукт със 100-годишна традиция на приготвяне по специфичен занаятчийски метод и не отстъпва по вкус на световноизвестни деликатеси като хамон серано и прошуто крудо. Използва се най-хубавото свинско месо от домашно отглеждани животни, а процесът на зреене може да продължи повече от 4 месеца. Вкусът на Нафпавок е с характер: дълбока сладост, лека пикантност и изявени землисти нотки. Можете да опитате ПЛАТО ТРАДИЦИОННИ СУХИ МЕЗЕТА от Космическото меню, и да се насладите на уникалния български продукт, изключително рядък и ценен. ✨ЛИЛАВ КАРТОФ


Космосът в един лилав картоф! Той е специален продукт с космическо излъчване, извънземен вкус и земен произход. Лилавият картоф, който сме ви подготвили, се радва на Родопското слънце горе в планината и това го прави изключително вкусен. На около 1700 м надморска височина, той зрее по-бавно, но си струва чакането, а вие определено си заслужава да опитате.  Лилавият картоф, който гравитира в нашия Космос, е екологичен, чист, фермерски продукт със забележителни качества, интерпретирани творчески в менюто.


ГЪБА СМРЪЧКУЛА


Пролетта е сезона на ядливата гъба смръчкула, а тя се отличава с интересна, причудлива визия и най-вече с неповторими вкусови качества. Тя е бедна на мазнини и богата на целулоза. Смята се, че притежава свойства на афродизиак, а легендата разказва, че е била неизменна част от менюто на КазановаJ В България смръчкулата е вписана в Червената книга на застрашените от изчезване видове. През април и май се вписва добре в традиционната космическа кухня и менюто на Космос.

Информация за още интересни продукти, които представяме като част от проект ЕДИНЕНИЕ, можете да намерите ТУК.

Приятно потапяне в света на традиционната космическа кухня и не забравяйте да ни посетите, за да почувствате и вкусите духа й на място!